Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bununla birlikte Sermaye Piyasası Kurulundan izin alma süreçleri için geri sayımda başladı. Kanunun getirdiği düzenlemeler ve izin süreci ise şu şekilde;

TANIMLAR

Kripto varlık “dağıtılmış defter teknolojisi veya benzeri bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulabilen ve saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtılabilen ve değer veya hakları ifade etme yeteneğine sahip maddi olmayan varlık” olarak tanımlanmıştır.

Buna ek olarak diğer bazı önemli kavramlar;

Platform: Kripto varlık alım satım, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer, bunların gerektirdiği saklama ve belirlenebilecek diğer işlemlerin bir veya daha fazlasının gerçekleştirildiği kuruluşlar,

Kripto varlık hizmet sağlayıcı: Platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve bu Kanuna dayanılarak yapılacak düzenlemelerde kripto varlıkların ilk satış yada dağıtımı dahil olmak üzere kripto varlıklarla ilgili olarak hizmet sağlamak üzere belirlenmiş diğer kuruluşları,

Kripto varlık saklama hizmeti: Platform müşterilerinin kripto varlıklarımn veya bu varlıklara ilişkin cüzdandan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanmasını, yönetimini veya Kurulca belirlenecek diğer saklama hizmetleri,

şeklinde tanımlanmıştır.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin İzin Zorunluluğu

Kanun Teklifi’nde, platformlar da dahil olmak üzere tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Sermaye Piyasaları Kurulu’ndan (SPK) izin alması zorunlu hale getirilmektedir.

Yeni Hizmet Sağlayıcılar:

  • Faaliyete Başlamadan Önce: SPK’ya başvuruda bulunmak.
  • Gerekli Belgeler: SPK tarafından Ek-1 ve Ek-2 olarak yayınlandı.
  • Beyan: Faaliyet izni almak için gerekli başvuruları yapacaklarını beyan etmek.

Mevcut Hizmet Sağlayıcılar:

  • Yürürlük Tarihi: 02.07.2024
  • Başvuru Süresi: Bir ay.
  • Gerekli Belgeler: SPK tarafından Ek-1 ve Ek-2 olarak yayınlandı.
  • Uyumluluk:
    • Faaliyet izni almak veya
    • Üç ay içinde tasfiye kararı alarak yeni müşteri kabuletmeden tasfiye sürecini tamamlamak.
  • Beyan: Müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmayacaklarını beyan etmek.

Pay Devirlerinde İzin: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının pay devirlerinde de SPK’dan izin alması gerekecek.

Kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmeyenler için kripto varlıklar yetkili banka veya kuruluşlar tarafından saklanacak

Bankalarda tutulan müşteri nakitleri, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kendi nakitlerinden ayrı olarak gösterilemeyecek. Bu hesaplar üzerinde yatırım kuruluşu lehine blokaj, rehin veya benzeri takyidat tesis edilemeyecek. Bankaların bu kapsamda sorumluluğu yatırım kuruluşlarınca yapılan bildirimlerle sınırlı hale geldi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ve mensuplarının sorumluluğu düzenlenecek

  •  Nakit ödeme ve kripto varlık teslim yükümlülüklerini yerine getirme sorumluluğu.
  •  Hukuka aykırı faaliyetlerden kaynaklanan zararlardan sorumluluk.
  •  Bilişim sistemlerinden kaynaklanan kripto varlık kayıplarından sorumluluk (tehlike sorumluluğu).
  •  Kusuru olmaksızın sunulan hizmetlerde yaşanan kesintilerden kaynaklanan zararlara ilişkin sorumsuzluk.
  • Zimmet suçu işleme sorumluluğu ve cezai yaptırımlar.

Yurt dışında yerleşik Platformlar tarafından Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyette bulunulması izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak değerlendirilerek izne tabii hale geldi.

Yurt dışında yerleşik Platformlar tarafından Türkiye’de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin olarak doğrudan ve/veya Türkiye’de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunulması durumlarından herhangi birinin varlığı halinde faaliyetlerin Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olduğu kabul edildi. Yurt dışında yerleşik Platform’ların, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 3 ay içerisinde sonlandırması gerekmektedir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran sözleşme şartları geçersiz sayıldı.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasında yapılan sözleşmeler yazılı şekilde veya uzaktan iletişim araçlarıyla mesafeli olarak yapılabilecek. SPK, bu sözleşmelerin düzenlenmesine, kapsamına, ücret ve masraflara, sona ermesine ve feshine ilişkin kurallar belirlendi. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileriyle imzaladıkları sözleşmelerin içeriği ve şartlarına ilişkin belirlemeler yapabilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcıların müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü sözleşme şartı geçersiz sayıldı..

Sermaye Piyasası Kurulundan İzin Alınması

Sermaye Piyasası Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinden itibaren Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan faaliyetlerini devam ettirmek isteyen, faaliyetlerini durdurmak isteyen ve ilk defa faaliyete başlamak isteyen hizmet sağlayıcılar için izin alma süreçleri ve son tarihler ise şu şekilde;

Bu kapsamda;
🕙 02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 02.08.2024 tarihine kadar, gerekli bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11 inci maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını Sermaye Piyasası Kuruluna yazılı olarak sunmaları gerekmektedir.

🕙02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütmekte olup bu faaliyete devam etme iradeleri olmadığından tasfiye kararı alacak olanların, 02.08.2024 tarihine kadar, tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine ilişkin beyanlarıyla birlikte Ek/2’de yer alan form ile tasfiye sürecini nasıl yürüteceklerine ilişkin açıklamalarını SPK’ya yazılı olarak iletmeleri gerekmektedir.

Buna ek olarak;
-İnternet sitesinde duyuru yapılmalı
-Müşterilere elektronik posta, kısa mesaj, telefon ve benzeri iletişim araçları ile bildirim yapılmalı

❗ Burada bildirimlerin müşterilere sağlıklı şekilde iletilmesine dair sorumluluğun tasfiye olacak şirketlere ait olduğu unutulmamalıdır.

🕙Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih sonrasında ve fakat SPK tarafından çıkarılacak ikincil düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce faaliyete başlamak isteyen kuruluşların da faaliyetlerine başlamadan önce, gerekli bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11 inci maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını SPK’ya yazılı olarak sunmaları zorunludur.

🕙 Son olarak yurtdışında yerleşik olan ancak kanuni düzenleme kapsamında Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik hizmet sunan kripto hizmet sağlayıcılarının ; Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 02.10.2024 tarihine kadar sonlandırmaları gerekmektedir.

Tasfiye edilme, izin alma ve yurtdışında yerleşik hizmet sağlayıcısı olarak Türkiye’de yerleşik kişilere faaliyete devam edebilme adına gerekli çözüm süreçleri hakkında danışmanlık almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN